Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih s ponosom i veseljem prepoznaje 15. srpnja kao Svjetski dan vještina mladih.

Kako bi podigli razinu svijesti o ulaganju u razvoj vještina mladih, Opća skupština Ujedinjenih naroda 2015. godine pokrenula je Svjetski dan vještina mladih koji se slavi 15. srpnja svake godine.

Mladima prijeti tri puta veći rizik nezaposlenost od odraslih te su kontinuirano izloženi nižoj kvaliteti poslova, većim nejednakostima na tržištu rada i duljem i nesigurnijem prijelazu iz škole na posao. Nadalje, žene su u većoj vjerojatnosti da budu prekvalificirane i potplaćene, zaposlene na nepuno radno vrijeme ili putem ugovora na određeno. Čak 75.3 milijuna mladih je 2015. na globalnoj razini bilo nezaposleno, a u 2017. se očekuje daljnji rast toga broja.


Zbog tih razloga obrazovanje i osposobljavanje su ključne odrednice uspjeha na tržištu rada. Nažalost, postojeći sustavi ne uspijevaju ispuniti obrazovne potrebe mnogih mladih, a istraživanja ishoda učenja i vještina pokazuju da veliki broj mladih posjeduju niske razine uspjeha u osnovnoj pismenosti, kao i matematičkoj. Vještine i poslovi za mlade zauzimaju istaknuto mjesto u Agendi za održivi razvoj 2030, a točka 4.4. Ciljeva za održivi razvoj poziva na značajno povećanje broja mladih i odraslih s relevantnim vještinama.

Kao jedan od načina promoviranja i Svjetskog dana vještina mladih a i mladih općenito, pokrenut je i natječaj Global Youth Video Competition 2017, na kojemu se mladima do 18 do 30 godina starosti stvaranjem kratkog video uratka pruža mogućnost osvajanja putovanja na COP23 u Bonn, Njemačka. Datum završetka natječaja je 18. kolovoz 2017.

Sve informacije o natječaju dostupne su na ovoj poveznici.

Dodatne informacije o Svjetskom danu vještina mladih možete pronaći ovdje.